Hedelmäpuut

Arttula Kirsikkapuu

Suomessa parhaiten menestyvät kirsikkapuut ovat hapankirsikoita (Prunus cerasus), mutta hedelmät ovat nimestään huolimatta kypsinä makeita – etenkin herkkulajikkeilla, joiden luumarjat nautitaan sellaisenaan. Talouslajikkeiden kirpeämmät hedelmät sopivat ensisijaisesti säilöntään.
Hapankirsikat jaetaan kahteen ryhmään. Amarellin eli kuulasmarjaisen hapankirsikan hedelmä on kirkkaanpunainen ja mehu lähes väritöntä ja kirkasta. Marjat ovat pääsääntöisesti makeita. Amarellit vaativat yleensä ristipölytyksen tuottaakseen satoa.
Morellikirsikoiden marjat ovat tummanpunaisia ja mehukin on tummaa ja sameaa. Morellit ovat yleensä itsepölytteisiä ja hyviä pölyttäjiä amarellikirsikoille. Sato onkin tavallisesti säännöllisempi ja runsaampi kuin amarelleilla, mutta marjat ovat happamampia.
Kirsikat saattavat kasvaa jopa 8 metriä korkeiksi (yleensä kuitenkin 3–6 m), jolloin kaikkiin marjoihin ei yllä ilman apuvälineitä. Pensaskirsikat ovat myös joko amarelli- tai morellityyppisiä hapankirsikoita, mutta niiden sato on aina helppo poimia, sillä pensaista tulee vain 150–250 senttiä korkeita.

’Arttula’
Hyvin kestävä, amarellityyppinen tuore- ja talouskirsikka on löydetty Lapinlahdelta.
Marja: kirkasmehuinen, lievähappoinen ja makeahko.
Sato: runsas, kun ristipölytyksen varmistaa esimerkiksi ’Rauhalan Morelli’.
Vyöhykkeet: I–IV(V).

  • Kasvuvyöhyke I
  • Kasvuvyöhyke I-II
  • Kasvuvyöhyke I-III
  • Kasvuvyöhyke I-IV

alk. 39,42 €

Hinnat

Saldotiedot päivitetty: 15.12.2021