Syksy on parasta istutusaikaa

Tiedote
Taimistoviljelijät ry

Syyskuussa päivät lyhenevät ja viilenevät, mutta pihaa voi edelleen kunnostaa. Taimia ei haittaa, vaikka maa olisikin kosteaa tai vettä sataisi. Juuri nämä olosuhteet varmistavat taimien kasvuun lähdön.

Tämä kesä on ollut poikkeuksellisen kuiva, joten viime aikojen sateet ovat tulleet todelliseen tarpeeseen. Nyt kostunut maa on valmis vastaanottamaan uudet taimet. Jos istutustyöt jäivät helteiden ja kuivuuden takia tekemättä, on nyt sopiva aika taimihankintoihin ja istuttamiseen. Juuri nyt voi täydentää aukkoja istutuksissa tai vaikka rakentaa koko pihan kerralla.

Syksy sopii istutukseen

Puutarhaharrastajilta on syksyn istutussesonki jäänyt aivan turhaan unohduksiin. Viheralan ammattilaiset ovat aina käyttäneet tämän vuodenajan edulliset olosuhteet hyväkseen. Syksy on useimmille monivuotisille kasveille parasta istutusaikaa. Loppukesällä astiataimien ja alkusyksystä alkaen paljasjuuristen taimien valikoima on taimitarhoilla runsaimmillaan.

Syksyn olosuhteet sopivat hyvin istutukseen, sillä maa on kosteampaa kuin keväällä eivätkä auringon paahde ja kuumuus rasita kasveja. Selvitään vähällä työllä. Usein kevät on puutarhassa hyvin kiireinen. Senkin vuoksi osa töistä kannattaisi siirtää edeltävään syksyyn. Syksyllä istutetut kasvit ovat keväällä valmiina lähtemään nopeaan kasvuun.

Taimivalikoimat runsaimmillaan

Syysistutuksiin on tarjolla laaja valikoima taimia, sillä taimitarhojen kesän sato on valmistunut. Nyt kannattaa kysyä myös sellaisia kasvilajeja, jotka kevätruuhkassa pääsivät loppumaan. Suuri osa tämän vuotisesta taimisadosta varastoidaan taimitarhoilla ensi kevään myyntiä varten.